زاگرس نشينان،جامعه بختيارى

معمارنت -یکصد و هفتاد و نهمین گفتمان هنر و معماری با عنوان
زاگرس نشینان جامعه بختیاری
برگزار مي شود.

مردم بختیاری یا لرهای بختیاری یا ایل بختیاری از مردمان ایرانی تبار به شمار می آیند که در جنوب غربی ایران در استان های چهارمحال و بختیاری، خوزستان، لرستان، کهکیلویه و بویراحمد و اصفهان سکونت دارند. بختیاری ها به گویش بختیاری که یکی از گویش های زبان لری است، تکلم می کنند. ایل بختیاری از دو شاخه چهارلنگ و هفت لنگ تشکیل شده است که چهارلنگ خود به 5 باب و هفت لنگ به 4 باب تقسیم می گردد و هر باب نیز از چندین طایفه تشکیل می شود. این تقسیمات که نمودار سازمانی ایل بختیاری خوانده می شود. به قرن شانزدهم میلادی باز می گردد و بر مبنای نظام خاص طبقاتی و مالیاتی طوایف بختیاری سازمان یافته است.
سرزمین کنونی بختیاری، هزاران سال است که سکونتگاه گروه های مختلف انسانی می باشد. شواهد گوناگون نشان می دهد که سرزمین باستانی قوم لر، ده ها هزار سال پیش محل سکونت بوده است. منابع و امکانات طبیعی از قبیل آب، جنگل، مراتع، بارندگی مناسب، آبگیرهای فراوان و دره های مستعد برای کشاورزی، این سرزمین را به یکی از بهترین زیستگاه ها و محل تجمع و سکونت گروه های انسانی در گذشته تبدیل نموده بود. افزون بر این امکانات، در بلندی های زاگرس و دامنه های آن، محیط مناسبی برای رویش نباتات علوفه ای و گونه های مختلف حیوانات فراهم کرده بود.
کاوش های باستان شناسی نشان می دهد که قدمت سکونت انسان در این منطقه به چهل هزار سال می رسد. بازمانده های فرهنگی دوران پارینه سنگی، میان سنگی، نوسنگی و شهرنشینی در این ناحیه به چشم می خورد. سرزمین بختیاری از جمله معدود سرزمین هایی است که انسان برای اولین بار به اهلی کردن حیوانات و نباتات پرداخته یا به دیگر سخن، زندگی ده نشینی و کشاورزی را که لازمه پیدایش تمدن می باشد، آغاز نموده است. از دوره پارینه سنگی ایران، در کاوش غاری در تنگ پیده (کوه های بختیاری در شمال شرق شوشتر) ابزارها و سلاح هایی از سنگ ناصاف (چکش، پیکان، تیغه و تبرسنگی) و در نواحی همیان، میرملاس و دوشه از توابع لرستان، تصاویر جانوران و آدمیان منقوش بر صخره های قائم به رنگ های سیاه و زرد و سرخ یافت شده است که قدمتشان به حدود 15 هزار سال قبل از میلاد مسیح می رسد. صاحبان این آثار از راه شکار دسته جمعی و صید ماهی و گردآوری ریشه و بَرِ گیاهان، غذای خود را به دست می آوردند.
در یکصد و هفتاد و نهمین گفتمان هنر و معماری که به معرفی ایل بختیاری اختصاص دارد، روایت های تصویری و مستند از این بخش از سرزمین کشورمان ارائه می شود.
 
زمان: چهارشنبه 29 مهر ماه 1394 از ساعت 16 الی 18
مکان: باغ موزه قصر ،‌ خیابان شریعتی ، خیابان مطهری شرقی

انجمن مفاخر معماری ایران
www.ammi.ir